Filter

11 oktober 2023

De sprong naar duurzame groei

Een avontuur vol paradoxen en kansen.

Onlangs werd ik getriggerd door een aflevering uit de Big Five-podcast met Feike Sijbesma, waarin een prikkelende vraag werd gesteld: kunnen groei en duurzaamheid een partnership worden voor een betere wereld? Sijbesma werpt ons in het diepe van deze paradox: groei lijkt vaak synoniem te staan voor meer consumptie en vervuiling, terwijl duurzaamheid juist schreeuwt om minder van beiden.

De toekomst is echter hier, en duurzame groei is geen utopie meer. Innovatie is onze belangrijke drijver, met nieuwe inzichten en technologieën die ons helpen om verstandig met onze resources om te gaan. Efficiencyverbetering helpt ons om slimmer te werken. Duurzame resources vormen onze toekomstige krachtbron, waardoor we onze afhankelijkheid van vervuilende brandstoffen verminderen.

Deze reis vereist betrokkenheid van iedereen. Bedrijven zijn voorlopers, met duurzame materialen, energiezuinige technologieën en groene productiemethoden. Consumenten sturen de koers met bewuste keuzes bij hun aankopen. De overheid kan de weg plaveien met passende regelgeving, stimulerende subsidies en investeringen in onderzoek en ontwikkeling.

“Het is niet alleen mogelijk; het zal moeten”

De Big Five Podcast van Feike Sijbesma dient als een bron van inspiratie voor deze reis naar duurzame groei. Het is een complex vraagstuk met zowel uitdagingen als kansen. Maar ook hét moment om daar nu mee aan de slag te gaan voor een duurzame toekomst. Niet omdat het kan, maar vooral ook omdat het moet. Gelukkig zijn er al diverse bedrijven zoals Ikea en Patagonia die daarin het voortouw nemen. Bedrijven die ook ons inspireren en op de arbeidsmarkt, zo ervaren wij dagelijks, een duurzame en aansprekende usp in handen hebben.

Paul Geusgens | Managing Partner